Partnergeweld anders bekeken. Over koppels die vechten voor de liefde.

Op de studiedag voor systemische counselors op 2/12 van de BVRGS volgde ik een workshop bij Jef Slootmaeckers, collega EFT-therapeut, over partnergeweld. 

Als relatietherapeut werk ik met koppels die regelmatig stevig in de clinch gaan. 

Spanningen, conflicten die escaleren. Scheldpartijen die soms omslaan in fysiek geweld… Trekken, duwen, slaan. Roepen. Gooien met borden. Mensen die voor elkaar kiezen en elkaar toch pijn doen. De schaamte en het schuldgevoel is vaak groot. Mensen nemen zich vaak voor het nooit meer zover te laten komen, doen hun uiterste best en toch gebeurt het een paar weken later opnieuw. Hoe kan een relatietherapeut dit begrijpen? Hoe kan een koppel hiermee aan de slag gaan? 

Gaat partnergeweld over macht en ongelijkheid? Gaat het over daders en slachtoffers? Leidt deze kijk tot het gewenste effect? Voelen mensen zich dan begrepen en gehoord? 

Of gaat het over Liefde? Over de strijd voor verbondenheid? 

Koppels zeggen vaak de volgende dingen: 

“Als hij me voortdurend totaal negeert, krijgt ik het gevoel dat ik steeds minder beteken voor hem. Uiteindelijk ben ik tot alles in staat om hem te laten luisteren.”

“De verwijten blijven maar komen. Het stopt nooit. Het geeft me het gevoel dat ik niet meer kan ademen. De enige weg eruit is uitbreken.”

“ Als ik het gevoel heb dat hij emotioneel onbereikbaar is, dan slaan de stoppen soms bij mij door. ik vind het verschrikkelijk, maar het is vaak sterker dan mezelf. ” 

“Ik weet zelfs niet meer waarover de ruzie gaat, maar plots merk ik dat we aan het vechten zijn.”

We maken een onderscheid tussen ‘koud' en ‘warm' geweld. Koud geweld is emotieloos geweld. Daar gaat deze blog niet over. Warm geweld daarentegen is meestal een emotionele strijd om verbondenheid. Een strijd om gehoord te worden. 

Partnergeweld gaat meer over de impasse die het wederzijds verlies van liefde, verbinding en betrouwbaarheid met zich meebrengt dan over macht en ongelijkheid in de relatie.
— Jef Slootmaeckers

Vechten jullie als koppel voor de liefde, letterlijk en figuurlijk? Wil je het geweld anders bekijken en vooràl er anders mee omgaan?

Je bent welkom in mijn praktijk voor een gesprek. ik kijk samen met jullie naar het negatieve patroon, en help jullie om de negatieve spiraal om te buigen. 

gepost door Jasmien