Over contextuele therapie

“Tussen Geven en Nemen”

De grondlegger en geestelijke vader van het contextuele denken en de intergenerationele therapie is de Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy. Zijn belangrijkste boek 'Tussen Geven en Nemen' verscheen in 1986 en heeft sindsdien duizenden mensen aangezet om individualiteit en verbondenheid in evenwicht te brengen.

FOCUS-OP-VERBINDING kijkt met een contextuele bril naar het verhaal van mensen en koppels. Contextuele therapie maakt deel uit van de systeemtherapie.

Er bestaan vier grote stromingen binnen psychotherapie (psychoanalyse, gedragstherapie, ervaringsgerichte therapie en de systeemtherapie). Ze hebben verschillende uitgangspunten en daardoor ook een wat andere aanpak. Ze hebben ook veel gemeenschappelijk: therapie gaat over de gesprekken tussen cliënt(en) en therapeut. En de relatie tussen beiden is vaak doorslaggevend voor het resultaat.

Systeemtherapie heeft als uitgangspunt dat problemen (noem het uitdagingen) grotendeels ontstaan door de manier waarop we met elkaar in interactie staan. Het probleem van één persoon in het gezin zegt dan iets over het het gezin als geheel. De therapeut gaat dan ook met de relatie of het gezin aan de slag.

In contextuele therapie worden niet alleen het huidige gezin, maar ook de voorgaande en volgende generaties (over/groot/ouders, klein/kind/eren) in beeld gebracht. Welke mogelijkheden, krachten en welke belemmeringen zijn van generatie op generatie doorgegeven? In contextuele therapie wordt gekeken hoe vicieuze cirkels kunnen worden omgebogen.

Loyaliteit, rechtvaardigheid en betrouwbaarheid in de dynamiek van menselijke relaties zijn heel belangrijk: vertrouwen en vrijheid zijn hefbomen voor verandering.

Benieuwd hoe de inzichten van Nagy ook jou kunnen helpen? Maak een afspraak, en we bekijken samen met jou hoe je verandering in gang kunt zetten. We geloven erin, omdat we weten dat de contextuele benadering ook zo vruchtbaar was in onze eigen gezinnen.                                                                                   Gepost door Jasmien & Nancy