Rouw in de lente

Maart.. De lente is in het land. Langer licht, zachtere temperaturen, bottende bomen. Voor heel wat mensen het startschot om terrasjes te doen en te flaneren in de straten.
Maar niet voor iedereen.. Mensen die iemand verloren zijn, voelen zich vaak in scherp contrast met de energie van een nieuw voorjaar.

Je voelt je leeg in je hoofd, niets is nog hetzelfde. Soms voel je plots pijnlijke steken in je hart.  Het is onrechtvaardig.                 Het is niet te vatten.  Je wereld is door elkaar geschud en je hoopt wakker te worden.  Je bent iemand verloren die je dierbaar is.  Je kan je overspoeld  voelen door sombere, angstige, agressieve, verwarrende of ambivalente gedachten en gevoelens.  De lente kan je gestolen worden. Het liefst wil je de klok terugdraaien, terug naar vroeger, het leven herschrijven in een ander en mooier scenario.  Je wou dat je meer tijd had doorgebracht samen. Je wou dat je had kunnen zeggen hoeveel die persoon voor jou betekende…  Dat het niet kan maakt je machteloos, boos of triest.

Therapie kan je helpen het verlies een plaats te geven in je levensverhaal, het verlies te integreren.   Gedachten die je bang maken of die storend zijn, kunnen we samen ombuigen naar andere meer helpende en versterkende gedachten.   Schuldgevoelens, boosheid, ambivalente gevoelens en onopgeloste zaken mogen uitspreken tegen een professionele vertrouwenspersoon kunnen ervoor zorgen dat ze geen onderhuids  leven gaan leiden en je niet fysiek of mentaal gaan belasten en belemmeren.  We zoeken naar manieren waarop je meer steun uit je omgeving kan krijgen en naar manieren waarop je voor jezelf kan zorgen.  We staan geduldig aan je zijde en zorgen er aandachtig voor dat je pauzes leert inlassen en terug op adem kan komen.   Er komt verandering in dit alles overspoelende  verdriet als je er doorheen gaat en je jezelf in dit moeilijke proces de aandacht geeft die je verdient.  Het gemis zal meer een deel van jezelf worden, het krijgt bestaansrecht.  We staan naast je.  En helpen je doorheen de winter.                                      Gepost door Nancy