EFT relatietherapie

Wat is EFT?

Ik ben opgeleid als contextueel therapeut (2006-2010, Leren over Leven).  Ik ben nog steeds blij met die bagage. Én meer en meer ben ik gebeten door het EFT programma om hechte en veilige relaties te creëren. EFT is een opleiding voor opgeleide therapeuten, die zich specifiek richt op het werken met koppelsLiefde en emoties staan centraal. 

In het begin zag ik EFT als een aanvulling op mijn contextuele basisopleiding. Ondertussen ben ik helemaal in de ban van EFT en is het omgekeerd: ik zie mijn contextuele bagage meer als een waardevolle aanvulling op EFT. 

Des te meer ik als relatietherapeut werk met het EFT model, des te meer vertrouwen ik heb in het proces. Het model lijkt eerder complex, maar is in al zijn eenvoud tot 1 cruciale vraag te herleiden: ‘ben je er voor mij, als ik je nodig heb?' Ook in mijn eigen huwelijk experimenteer ik: dankzij EFT heb ik zelf ook een hechtere en veiligere band met mijn partner. 

tumblr_lojitzZdp81qzwokwo1_r1_1280.jpg

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een nieuwe vorm van relatietherapie. Het brengt de beste inzichten van 50 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de liefde samen. Als therapeut voelt het als een stiel: je moet veel oefenen om het goed in je vingers te krijgen. Wat ik het afgelopen jaar met veel enthousiasme gedaan heb. In september 2016 rondde ik bovendien de Core Skills training met succes af. 

Met EFT verbetert de emotionele verbondenheid van partners in een relatie. EFT is een bewezen effectieve behandelmethode; de meeste koppels ervaren na EFT meer verbondenheid in hun relatie.

EFT is

  • praktisch

  • helder gestructureerd

  • wetenschappelijk onderbouwd

  • gericht op emoties

  • protocollair (een aantal uit te voeren stappen die vastliggen, in 3 fases en 9 stappen). Elk proces blijft uiteraard uniek! 

  • effectiever dan alle andere vormen van relatietherapieën.

Warm en toegankelijk

EFT is een warme en toegankelijke vorm van therapie. Het geeft hoop als blijkt dat de relatie niet zo slecht is, maar dat er een patroon is waar een relatietherapeut raad mee weet. Voor mij als therapeut is het prettig dat EFT een heel praktische vorm van therapie is. Ik weet waar we zijn in het proces, wat te doen en waar naar toe. 

EFT is gebaseerd op de gehechtheids- en systeemtheorieën. Verder gebruikt EFT experiëntele (ervaringsgerichte) interventies om onderliggende hechtingsangsten en onbeantwoorde hechtingsbehoeftes te bereiken. Alle therapiestappen zijn standaard. Het EFT-kader geeft een heldere kaart die een therapeut en een koppel door de therapie leidt. Klik hier voor het meer gedetailleerde EFT-behandelprogramma.

Betrokken therapeut

EFT vraagt om een actieve, directieve en betrokken therapeut: iemand die niet bang is voor het meemaken of oproepen van vaak heftige emoties. Als therapeut ben ik actief met koppels aan de slag en richt ik me ook op verandering in het hier en nu.

De grondlegster van EFT – Sue Johnson

Dr. Sue Johnson is de grondlegster van EFT. In deze video legt ze uit wat EFT verstaat onder een gezond huwelijk. Sue Johnson is psycholoog en een vooraanstaand deskundige in de relatiewetenschap. Het boegbeeld van EFT.. 

Een schat aan informatie vind je o.a. op de website van mijn Nederlandse collega’s: www.eft.nl

Werken met koppels voelt soms aan als ploeteren met zijn drieen. Maar EFT geeft een heldere plattegrond. Als therapeut vertrouw ik het proces, en weet ik in welke richting we moeten ploeteren. Verbinding is de bestemming, en ploeteren is okay!

gepost door Jasmien