Studiedag met Esther Perel

De Studiedag met Esther Perel (19 juni ‘15, Antwerpen) was een groots succes. Bijna vierhonderd mensen hingen aan de lippen van de enthousiasmerende, ontwapenende en uitdagende vakvrouw die Perel blijkt te zijn.

Haar messcherpe sociologische analyse was inspirerend. Moeiteloos zorgde ze er voor dat ik me geen seconde heb verveeld.  Met haar sappige accent introduceerde ze ons in haar denken over partnerschap in de 21ste eeuw en deze cultuur, in de dynamiek tussen erotiek en liefde en ook in de werking van wat ze onze ‘erotische blauwdruk’ noemt.   

Liefde en verlangen zijn volgens Perel twee verschillende dingen. Lust heeft volgens Perel verschil nodig. Om goede seks te kunnen hebben, moeten we vrij en onafhankelijk van elkaar (durven) zijn. Vuur heeft zuurstof nodig. Anders dooft de vlam

Er zijn veel mensen die denken dat slechte seks het resultaat is van een slechte relatie. Dat is een vergissing, stelt Perel. En het is ook niet zo dat een koppel geen seksuele problemen meer heeft zodra hun relationele problemen opgelost zijn. Zo werkt het niet altijd volgens Perel . Het omgekeerde is ook waar.: zorg dat je seksleven weer goed is en je verhoogt de kans dat de relatie zich zal herstellen.

Liefde gaat over verbinden, over hebben, over afstand verkleinen, spanning verminderen, gevaar neutraliseren. Begeerte daarentegen gaat over willen, over onzekerheid kunnen verdragen, speels kunnen zijn. Begeerte gaat dood onder routine. Begeerte houdt van een comfortabele, psychologische afstand. Het is een illusie dat iemand jou zou kunnen toe behoren. 

De School voor Relatietherapie nodigt Perel alleszins uit voor een vervolg. In afwachting stel ik me tevreden met haar online workshop Love, Seks & Power

Meer lezen? www.estherperel.com

Gepost door Jasmien

Verlangen heeft mysterie nodig..  

Verlangen heeft mysterie nodig..