Happy Birthday Ivan!!!

Vandaag, 19 mei, is de geestelijke vader van het contextuele gedachtegoed jarig... 95 jaar zou hij geworden zijn: Iván Böszörményi-Nagy (spreek uit als 'notzj') werd geboren in 1920, in Boedapest, Hongarije. Hij was een Hongaars-Amerikaans psychiater en psychotherapeut.

Nagy is nog steeds een groot inspiratiebron voor heel wat 21ste eeuwse relatie- en gezinstherapeuten. Zijn ideeën over intergenerationele therapie zijn springlevend, en door ze samen te voegen met nieuwe inzichten blijven ze van onschatbare waarde. Ze hebben nog steeds een grote maatschappelijke relevantie.

Hij is schatplichtig aan de Ik-Gij filosofie van Martin Buber: een mens is slechts mens in relatie tot de anderen... Zijn contextuele gedachtegoed gaat er oa vanuit dat je mensen het allerbest kunt begeleiden als je hun familieleden er (expliciet of impliciet) bij betrekt.

Sleutelwoorden zijn rechtvaardigheid en betrouwbaarheid. Ook FOCUS-OP-VERBINDING  is gepassioneerd door zijn levensvisie. We blazen dankbaar & met plezier 95 kaarsjes uit... Happy Birthday Ivan!!! En er is zelfs een verjaardagscadeau: een spiksplinternieuwe website voor de Vlaamse contextuele leerschool: www.lerenoverleven.org

gepost door Jasmien

verjaardagstaart.jpg