De kracht van emoties

Als EFT relatietherapeut richt ik me op hechting en emoties (de E staat voor emotion) en kijk ik naar emoties als de muziek van de hechtingsdans.  Als we polkamuziek opzetten, dansen we natuurlijk de Polka. Als we Tango willen dansen, moeten we tangomuziek opzetten..  

Dit heldere animatiefilmpje van het Noorse Instituut voor EFT geeft antwoord op 3 vragen over emoties:

 1. Wat zijn emoties?
 2. Hoe werken ze?
 3. En waarom zijn ze zo nuttig?

Emoties zijn soms vervelend en pijnlijk. Helemaal niet gek dat we ze proberen te vermijden door ze te beheersen, in te dammen, te verdoven of te overschreeuwen.

Toch zijn emoties belangrijk om bij stil te blijven staan. Ze geven ons belangrijke informatie, zijn zelfs de drijvende kracht in ons leven.

Emoties:

 • vertellen je hoe het met je gaat.
 • helpen je te overleven door je efficiënt en automatisch op belangrijke zaken te laten reageren.
 • helpen je in verbinding te treden met je partner door je in te leven.
 • helpen je om te gaan met verwachtingen en ‘eisen’ van je relatie.
 • vertellen je wat je nodig hebt. En als je weet wat je nodig hebt, kun je actie ondernemen om daaraan tegemoet te komen.
 • communiceren wat je voelt.

Onze emotionele reacties hebben we geleerd door ervaringen in ons leven. Al onze negatieve ervaringen kunnen tot een groot, zwart en angstaanjagend gevoel van binnen leiden.

Veel van die emoties hebben we lang geleden geleerd. Die zwarte schaduw van dat lege gevoel representeert soms iemand uit ons verleden die ons pijn heeft gedaan.

Maar onze emotionele ervaringen én onze emotionele reacties kunnen altijd veranderen of aangepast worden.

Basisemoties

Allereerst moeten we iets te weten komen over onze emoties.

Er zijn verschillende basisemoties. Sommige winden ons op en andere werken juist kalmerend. Deze emoties zijn:

 • schaamte
 • angst
 • verdriet
 • woede
 • afkeer
 • vreugde
 • verbazing

Als mens hebben we meer onaangename dan aangename emoties. Dat betekent dat we vaak best veel moet verdragen. De evolutionaire reden is dat de onaangename emoties ons helpen om te overleven.

Gevoelens hebben ook de neiging onaangenaam te zijn als we ons ertegen verzetten. Als we ze accepteren, worden ze minder onaangenaam.

We kunnen veel verschillende emoties ervaren en uitdrukken. Zoals hopeloos, geïrriteerd, angstig, opgewonden, eenzaam, beschaamd, achterdochtig, tevreden enzovoorts.

Deze gevoelens komen allemaal voort uit onze basisemoties. Bijvoorbeeld een achterdochtig gevoel komt voort uit angst. En een eenzaam gevoel ontstaat uit verdriet.

Echte emoties 

Emoties voorzien ons en onze partner namelijk lang niet altijd van goede informatie:

austin-mabe-209276-unsplash.jpg
 • Soms vervalsen we emoties om te krijgen wat we willen.
 • Op andere momenten verbergen we onze echte emoties achter andere emoties.
 • Op weer andere momenten zijn onze echte emoties in de war en veroorzaken ze problemen.

Als we boos doen terwijl we eigenlijk verdrietig zijn, en behoefte aan troost en steun hebben, dan stoten we onze partner juist van ons af in plaats van getroost te worden.

Als onze partner ondersteunend, geduldig en nieuwsgierig genoeg is om ons proberen te begrijpen, dan komen we er misschien achter dat we eigenlijk verdrietig zijn en krijg we eerder wat we nodig hebben om dat onaangename gevoel te helen.

Als we als kind vaak bang waren, dan groeien we wellicht met een overheersend gevoel van angst op. We gaan onszelf misschien veel te veel beschermen zodat niemand ons ooit nog pijn kan doen.

Iedereen heeft een diepgewortelde behoefte om zich veilig te voelen en iedereen verlangt ernaar dat iemand om ons geeft en zich met ons verbindt. Maar wanneer we als kind veel pijn hebben ervaren dan is dit een beladen thema.

Aan een partner die we vertrouwen kunnen we vertellen of laten zien dat we bang zijn. In plaats van het te negeren of te verbergen, kunnen we het bange gevoel toelaten en ernaar luisteren. De angst zal dan beter te sturen en te beheersen zijn.

We kunnen angst ook veranderen door middel van mededogen en bewuste boosheid. We kunnen voor onszelf opkomen zonder mensen af te stoten. We kunnen kritiek verdragen, ook als het pijn doet. We kunnen de kans grijpen en onze partner toelaten. Zelfs als we bang zijn om weer gekwetst te worden.

We voelen ons beter en we functioneren beter als we ons bewust zijn van onze echte emoties en ermee om kunnen gaan. Zelfs als ze pijnlijk zijn. Onze echte emoties helpen ons om te krijgen wat we echt nodig hebt. Zowel van onszelf als van onze partner.

thanh-tran-401255-unsplash.jpg

We functioneren en voelen ons beter als onze echte emoties fris en nieuw zijn, in plaats van dat ze oud en vastzittend zijn. We kunnen onze emoties (leren te) vertrouwen als ze ons geven wat we nodig hebben.

Vastgeroeste en misleidende emoties kunnen we veranderen als:

 • We leren om gehoor te geven aan onze emoties.
 • We nieuwsgierig zijn en geduldig met onze emoties.
 • We over onze echte emoties praten en ze zichtbaar maken.
 • We leren te accepteren dat we verschillende emoties hebben.
 • We onze emoties met andere emoties veranderen.

Dit alles is echt makkelijker om te doen met de empathie en steun van onze partner.

Kortom: we zijn geprogrammeerd om samen met een ander om te gaan met emoties, niet in ons eentje. Emoties helpen ons om nieuwe verbondenheid en intimiteit met onze partner te creëren. 

Benieuwd wat dat kan betekenen voor jouw relatie? jullie zijn welkom in mijn praktijk, ik kijk graag met jullie mee: www.focus-op-verbinding.be/contact/ 

gepost door Jasmien